Balázsi: A játékvezetők nem papírhuszárok

Balázsi Mihály - pohár - forrás: zalasport.hu Forrás: zalasport.hu - Balázsi Mihály - pohár.

A bajnokság végén, az új szezon kezdetén a szokásos értékelésen belül megkérdeztük Balázsi Mihályt, a Zala megyei Játékvezetői Bizottság elnökét, hogyan értékeli az elmúlt szezont.

 

 

- Köszönöm a megkeresést, de engedjétek meg, hogy minden Zala megyei labdarúgásban dolgozó embernek megköszönjem az elmúlt bajnoki szezon munkáját. Külön köszönet jár azon támogatóknak, akik még jelen vannak, és "áldoznak" a labdarúgás oltárán, ilyen-olyan teljesítményekért, munkáért.

 

- Játékvezetés szempontjából, úgy gondolom nem volt hangos a bajnoki év, más kérdés, voltak akik szereptévesztésben szenvedtek, mert ilyen-olyan fórumokon próbáltak megmagyarázni a lehetetlent. Úgy gondolom mindenki azzal a csapattal és azzal a közeggel törjön a csúcs felé, ahol munkát és szerepet vállal. 2018-ban már senkit nem érdekel ki és mi volt a régi időkben csak az számít mennyire tud ember maradni, mennyire tud azonosulni a jelenlegi zalai labdarúgással. Játékvezetés nem vevő a cirkuszra, igaz önjelölt porondmesterek mindig vannak és lesznek. Modern világunkban az internet adta lehetőség által, esetekben pocskondiázták a jelenlegi játékvezetést, de játékvezetők emberi tartását jellemezte, nem ültek fel ezeknek az írásoknak, melyek minősítették írójukat. Mindig azt vallottam, tisztelni kell azon sportvezetőket, labdarúgásban dolgozókat, akik "tisztán" tesznek a zalai labdarúgásért, de hogyan lehet tisztelni olyan sportvezetőket, akik hamis igazolásokkal és egyéb stiklikkel saját vezető társaikat sem tisztelik, sőt becsapják őket. Úgy gondolom, amíg ezen a téren nem fehéredik ki az erkölcsi norma, addig a játékvezetők a tisztesség mezején mindig előnyben lesznek.

 

Játékvezetői keretekben várható változás?

 

- Igen, természetesen. Amióta a "tüzes" trónon székelek az ésszerű fiatalítás tűztük ki célul, ami jelenleg elég jól bevált, igaz ehhez három év kevés, de a folyamat jó irányba halad. Meghatároztuk a TOP 12 játékvezetői keretet, ők csak vezetnek, bármely osztályban kapnak küldést. Talent és Előkészítő csoport tagjai pedig szokáshoz híven kitüntetett figyelmet kapnak. A többi játékvezetők pedig csoportfoglalkozásokon hetente szembesülnek a szakmai dolgok elemzésével. A létszámunk ismét pozitív irányba változik, hiszen a visszatérők száma 15 fő. Ilyen formában elértük a 2010-es létszámot, igaz a csapatok száma is emelkedett.

 

Úgy hallottuk a játékvezetői díjak emelkedtek...

 

- A hír igaz, hat év után végre 66%-ot emelkedett a "munkadíj", melyet még mindig nem a csapatok fizetnek, hanem szerződéses MLSZ "katonák" a játékvezetők. Itt szeretném megköszönni azon Igazgatóknak, akik szárnyaik alá vették az amatőr játékvezetést, belátva, hogy a szakmunkát meg kell fizetni. Remélem a játékvezetők, most már komolyabban veszik a működésüket, mivel nem "aprópénzért" dolgoznak. Ezzel egyenes arányban a követelmény rendszert is magasabbra helyezzük, hiszen most már Nyugat-Európai színvonalú ösztönzést kaptak.

 

Előttünk álló bajnokságra milyen irányvonalat határoz meg a játékvezetői bizottság?

 

- Követjük az országos "trendet", kiemelten fogjuk kezeltetni a technikai zónát és a rasszizmus ellen keményebben fogunk fellépni. Igaz nem Zala megyére szabták az útmutatást, mivel felénk nem kirívóak, ezen tevékenységi események. Nem szeretném, ha az edzői és szakvezetői kar "fújna" a játékvezetőkre, mert mi próbálunk jobban tevékenykedni, igaz hibázni is szoktunk, de legalább eltudjuk fogadni azon véleményeket, melyek emberi hangnemben érkeznek. Mindenkinek üzenem, a zalai játékvezetők nagyon jó fizikai és szellemi felkészültséget kapnak, melyet nagyon remélem jól fognak alkalmazni a bajnokság során.

 

Valóban meghívja az edzőket és érdeklődőket a játékvezetői fizikai tesztre?

 

- Így van, mindenkit szeretettel várunk 2018.július 29-én vasárnap reggel 7.00-tól - 11.00-ig Zalaegerszeg Ifi centrumba, ahol a fizikai teszt fog zajlani. Érzékelni fogják, akik szeretnek korán kelni, hogy a játékvezetők nem "papírhuszárok", talán példát mutatva ezen tesztet alkalmazzák majd játékosok körében. Nem titkos szervezet vagyunk, nincs mit "takargatnunk", egyszerűen a labdarúgás azon részét képviseljük, amit ha jól csinálsz, akkor természetes, ha rosszul, akkor pedig "halálos vétket "követtél el. Mindig a párbeszédnek voltam a híve, természetesen intelligens hangnemben és intelligens formában. Nagyon sajnálom, hogy a Megyei bajnokságokban szokatlanul sok "mester" váltott kispadot, vagy hagyta abba. Fiatal generáció tagjai, akik már karizmatikus elemei voltak a Zalai labdarúgásnak. Sok sikert kívánok számukra, remélem a közeljövőben találkozunk velük ismét a technikai zónákban.

 

Kívánni lehetne hármat mit kívánna az előttünk álló bajnokságra?

 

- Megtaláljátok az aranyhalat szóljatok....
Szeretném megköszönni a Zala megyei Igazgatóság minden dolgozójának, Józsi György igazgatónak, Zámodics Krisztián titkárnak, Halász Gergő ügyvitelellátónak, Tóth Ádám úrnak, játékvezetőket és a játékvezetést segítő munkáját.
Egyetlen kívánságom lenne: legyen a következő idény az intelligens és sportszerető emberek bajnoksága, sallangmentes legyen, olyan meggondolatlan megnyilvánulásoktól, melyek rombolják egy közösség és a zalai játékvezetés pozitív megítélését.

 

Köszönöm : Balázsi Mihály (ZMLST JB Elnöke).

forrás: zalasport.hu

 

Hozzászólások