„Grófi” iskolában oktat, megszeretteti a futást

Valu Tibor - forrás: szabolcsjb.hu Forrás: szabolcsjb.hu - Valu Tibor.

Valu Tibor, a szabolcs-szatmár-beregi megyei első osztályú labdarúgó játékvezetői keret tagjaként a futást népszerűsíti és az egészséget tartja a legnagyobb értéknek.

A sport és a labdarúgás mindig fontos szerepet töltött be a Nyíregyházán élő Valu Tibor életében már kisgyermek kora óta.
– Az egyetemi tanulmányaim miatt abba kellett hagynom a labdarúgást 2010-ben. Kivitelezhetetlen volt a heti 3-4 edzés, plusz hétvégén a meccs. A jövőm szempontjából jobbnak láttam, ha a tanulást helyezem előtérbe, viszont a futballpályától nem tudtam elszakadni, emiatt tettem le a játékvezetői vizsgát.

Hamar megszerette a játékvezetést, és a különböző osztályokat, lépcsőfokokat végig járva a sikerek sem maradtak el.
– Hat éve, 2014-ben mutatkoztam be a megyei másodosztályban a Pap-Újdombrád mérkőzésen, majd még ebben az évben debütáltam a megyei első osztályban is a Nagykálló-Ibrány találkozón. Sikeres esztendő volt, hiszen az év végén elnyertem a Lengváry József- díjat. A megyei első osztályú keret játékvezetőjeként több rangadót is levezettem, ami után 2016-ban én lettem az év utánpótlás játékvezetője. Hatalmas megtiszteltetés volt. A Tiszaújváros–Balassagyarmat mérkőzésen mutatkoztam be az NB III-ban, 2017-ben.



Pályafutása során levezetett már sok megyei és NB III-as rangadót, de a legemlékezetesebb mérkőzése mégis egy utánpótlásmeccs volt.
– Az új diósgyőri stadionban az első tétmérkőzést én vezethettem, ami örök emlék: a DVTK-Újpest U 17-es bajnoki a bajnoki cím sorsáról is döntött, hiszen az első játszott a másodikkal. Egy nagyon jó iramú és igazán izgalmas összecsapás volt, 3-3 lett a végeredmény, ezzel a Diósgyőr lett a bajnok. Óriási élmény volt több ezer néző előtt mérkőzést vezetni.



Valu Tibor az egyetemi tanulmányai után utánpótlás edzőként helyezkedett el Nyíregyházán a Monbebe nevű egyesületnél.
– Három évig dolgoztam ott, 2018 óta pedig a baktalórántházai Gróf Dégenfeld Imre Református Általános Iskolában dolgozom testnevelő tanárként. Nagyon fontos számomra, hogy megszerettessem a gyerekekkel a különböző sportágakat. Próbálok olyan szemlétet kialakítani náluk, hogy a sport és az egészséges életmód az életük szerves része legyen. Emellett a Mozaik Mednél futóedzőként dolgozok. Ez egy olyan vállalkozás, melynek célja az emberek egészségének megőrzése és fejlesztése az orvosi, az edzői és a sportolói szemlélet által. Úgy véljük és hisszük, hogy a legnagyobb érték az egészség, melyet csak és kizárólag tudatos életmóddal lehet kialakítani és fenntartani. Ingyenes futóedzéseket tartunk Nyíregyházán, Debrecenben és Tokajban. A célunk megtalálni és támogatni azokat az embereket, akik változtatni szeretnének életmódjukon, illetve jobb teljesítményt akarnak elérni.

 

Hozzászólások